A maca gyökér összetevői

A maca valójában egy gyökérzöldség, amely Peruban őshonos, ahol a helyiek már évezredek óta fogyasztják. Legismertebb tulajdonságai a kiemelkedő energetizáló és hormonszabályzó képessége, így nem is csoda, hogy az inkák körében rendkívül népszerű eledel volt.

Már őseink is ismerték és becsülték vágyfokozó és potencianövelő hatását, manapság pedig úgy is emlegetik, mint Perui Viagrát, Perui Ginzenget vagy egyszerűen Csodaszerként is szokták nevezni.

Mitől ilyen értékes a Maca? – A Maca összetevőimaca-08

A Maca elképesztően gazdag forrása a létfontosságú tápanyagoknak és energiát szolgáltató vegyületeknek, s ennek köszönhetően joggal érdemelte ki a szuperétel megnevezést.

 „superfood” titulussal rendelkező táplálékok rendkívül koncentrált formában tartalmazzák a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, így vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, enzimeket, aminosavakat, antioxidánsokat és egyéb létfontosságú vegyületeket is magukban foglalnak, ráadásul a megfelelő mennyiségben és arányban.

A Macában jelentős mennyiségű B1-, B2-, B3-, B6-és B12-vitamin, béta-karotin, C-és D-vitamin található. Emellett ásványi anyagokban is bővelkedik, így rendkívül gazdag kalciumban, magnéziumban, vasban, jódban, rézben, cinkben, mangánban, szelénben és foszforban is.

A B-vitaminok nélkülözhetetlenek az idegrendszer és a hormonális rendszer megfelelő, kiegyensúlyozott működéséhez. Továbbá hozzájárulnak az emésztéshez, a felszívódáshoz, a vérképzéshez, a sejtek regenerálódásához, valamint segítenek elviselni a stresszt is. A B-vitaminok központi szerepet töltenek be a különféle biokémiai folyamatok szabályzásában is.

A macában lévő vitaminok és ásványi anyagok nagymértékben hozzájárulnak immunrendszerünk erősítéséhez, s ezáltal jelentősen fokozzák védekezőképességünk hatékonyságát. 

A Maca gyökér kivételes hatóanyagaimaca-06

Mindezeken felül a maca különösen nagy arányban tartalmaz aminosavakat, esszenciális zsírsavakat, fitonutrienseket és létfontosságú nyomelemeket is.

A Macában körülbelül 60% szénhidrát, 10% protein és nagyságrendileg 9% rost található. Továbbá tartalmaz még lipideket (zsírt), melyben főként linolsavak, pálmaolaj, olajsavak és egyéb savak vannak.

A Maca különleges és rendkívül fontos hatóanyagai közé tartoznak a flavonoidok, alkaloidok, fitoszteroidok és a glikozidok is.

Az alkaloidok felelősek főként a maca élénkítő és teljesítményfokozó hatásáért, míg a flavonoidok erőteljes antioxidáns vegyületek, így képesek semlegesíteni a sejtromboló hatású szabadgyököket. E hatásuk által egyébként hozzájárulnak az öregedési folyamatok lassításához is.

A macában van még egy roppant értékes flavonoid vegyület, méghozzá a kaempferol nevezetű, mely tanulmányok alapján biztonságosan alkalmazható, mint kemopreventív szer vastagbélrák esetén.

De a Macában lévő szterolok sem elhanyagolhatóak, így a szitoszterol, az ergoszterol, a campeszterol,  az ergostadienol és a brassicaszterol sem, melyeknek nagy részben köszönheti kitűnő energetizáló, fizikai és szellemi teljesítményfokozó, valamint potencianövelő képességét.

A szterolok másik fontos hatása, hogy remekül szabályozzák a koleszterinszintet, ami által védelmezik teljes szív-és érrendszerünket.

A Maca tehát elképesztően gazdag létfontosságú tápanyagokban, melyek nagymértékben hozzájárulhatnak immunrendszerünk megerősítéséhez, hormonrendszerünk szabályozásához, termékenységünk fokozásához, a nemi vágy növeléséhez, fizikai és szellemi teljesítőképességünk javításához, valamint teljes szervezetünk egészséges és kiegyensúlyozott működéséhez.